Tercüme edilmiş dosyalarınız, uzman ekibimiz tarafından kontrol edildikten sonra en kaliteli hale getirilerek size teslim edilmektedir.

Sayfa Özeti

Redaksiyon Nedir?

Redaksiyon, Fransızca kökenli bir kelimedir. Türk Dil Kurumu’na göre redaksiyonun anlamı, hali hazırda yazılı bir metnin üzerinde gerekli düzeltmeleri yaparak, metni yayına hazır bir hale getirmektir.  Başka bir ifadeyle redaksiyon nedir? Anlatılması gerekirse yazılmış bir metnin dil bilgisi ve noktalama işaretleri ile yazım kurallarına uygun mu diye incelendiği ve metnin içeriğini anlam bakımından değiştirmeyecek şekilde daha keyifli bir okuma sunmak için yayınlanmadan önce yapılan değişikliklerdir.

Çok fazla bilgi içeren yazılar ya da kitaplar, makale ya da tez gibi akademik yazılar, çeviri metinleri ya da faaliyet raporları yani kısaca yazı diline aktarılan bütün metinlerin redaksiyon işlemine ihtiyaç duymaktadır. Bu metinlerin yayınlanmadan önce dilbilgisine, noktalama işaretlerine ve yazım kurallarına uygunluğu açısından bir denetlemeden yani redaksiyon işleminden geçmesi gerekmektedir.

Redaksiyon işlemini yapan kişiler de redaktör denmektedir. Genel olarak redaktör, metinlerin yayınlanmadan önce son kontrollerini yapan kişidir. Redaktör yazılan metni inceleyerek dilbilgisi, noktalama işareti ve yazım hatalarını düzenleyerek; metnin anlatımını değiştirmeden içeriğin daha okunabilir bir hale getirmek için ekleme ya da çıkarma yapabilir. Bir redaktörün sahip olması nitelikler;

  • Ekip çalışması yapabilmeli
  • Dil bilgisi ve noktalama ile yazım kurallarına hakim olmalıdır
  • Güncel yayınları takip etmek
  • Yabancı bir dil bilmesi

Şeklinde sıralanabilir. Bir redaktör işinde iyi olmak istiyorsa bu niteliklere sahip olmalıdır.

Redaksiyon Nasıl Yapılır?

Redaksiyon nasıl yapılır? Sorusunun cevabı için öncelikle yazılı bir metin gerekmektedir. Her türü yazılı metin üzerinde redaksiyon yapılmaktadır. Redaksiyon işlemi ile birlikte metindeki bütün hatalar düzeltir.

Redaktörün, redakte edeceği metnin konusuna hakim olması gerekmektedir. İlk öncelikle metin güzelce okunmalıdır. Daha sonra metindeki dilbilgisi, noktalama ve yazım hataları varsa bunları düzeltmelidir. Daha sonra metin tekrar okunarak, okumanın daha keyifli olması için bazı ekleme ve çıkarma yapılır. Fakat bu ekleme ve çıkarmalar metnin anlamını değiştirmemelidir.

Daha sonra iyi yapılmış bir redaksiyon işleminden şunlar beklenir;

  • Metne akıcı bir anlatım kazandırma
  • Metnin anlam bütünlüğünü sağlamak
  • Metne uygun kelime ya da kelime öbeklerinin bulunması
  • Her türlü hatanın giderilmesi
  • Son okumanın yapılması

Bu işlemler yapıldıktan sonra metin iyi redakte edilmiş olacaktır. Bu işlemlerden sonra da metin yayınlanmaya hazır demektir. Burada dikkat edilmesi gereken bir diğer husus da son okuma işleminin metni redakte eden redaktör tarafından değil, başka bir redaktör tarafından yapılmasıdır.

Redaksiyon Fiyatları

Metin tüm dilbilgisi, noktalama ve yazım hatalarını düzeltme işlemi olan redaksiyon işlemi, bir nevi editörlük hizmetidir. Böyle durumlarda hatayı yapan yazar uyarılmaktadır. Bir daha böyle bir hatanın yapılmaması için uyarılır. Redaksiyon fiyatları da kelime sayısına göre belirlenmektedir. Buna göre redaksiyon ücreti her yüz kelime için 20 TL’dir.

Bize oy verin 🙂
[Uzman Tercüme: 2 Ort: 4.5]
WhatsApp WhatsApp ile Hızlı Teklif Alın